About
Kruidkoek is een ontspoorde jongensdroom. Vier vrienden maken avontuurlijke muziek zonder concessies en beleven zichtbaar plezier aan hun uitlaatklep.
Met hun ‘Garagejazz’; de eigen obscure mix van jazz, rock, een zelfgeknutselde lichtshow en een flinke dosis improvisatie en humor is ieder optreden weer een verrassing, niet in de laatste plaats voor de band zelf. Met de interactieve schoolvoorstelling ‘De Muziekmagnetron’ speelt Kruidkoek door het hele land. Met schrijver en dichter Joost Oomen maakten ze de voorstellingen ‘Vruchtjes Eten’ (o.a. Lowlands, Zwarte Cross, Noorderzon) en ‘Tuut tuut Kwantumschuim’ (première voorjaar 2022). De afgelopen jaren heeft Kruidkoek zowel het jazz- als het alternatieve popcircuit verkend, met shows op onder andere het Bimhuis, Paradiso, de Popronde, Cairo Jazz Festival en Jazz International. Het derde studioalbum 'KRUIDKOEK III' verschijnt dit najaar.
Hoewel de Kruidkoekers veel gemeen hebben, zijn er toch een paar kleine verschillen. Lees het verhaal achter jouw favoriete Kruidkoekidool en leer de jongens eindelijk eens beter kennen. Ben jij een échte fan? Scoll dan helemaal naar beneden voor 'de Kronieken van Kruidkoek', een historisch overzicht van een legendarische band in wording.
NICK
schoenmaat: 56
speelgoed: nerf
spareribs: onbeperkt
Horen we Arabië? Komt het uit de Balkan? Nee hoor, onze Friese feestneus komt gewoon met de trein uit Zwolle, is een berucht speciaalbierkenner en weet werkelijk overal geluid uit te halen, al helemaal onder de invloed van Haribo of Maoam. Omdat de saxofoon niet zo goed bestand is tegen Nick’s flamboyante speelstijl, maakt hij ook wel eens elektronische beats. Ook kom je hem tegen bij onze vrienden van Broken Brass.
Fervent Radlerconsument en fulltime gitaarknutselaar. Er gaat een hardnekkig gerucht dat Tijmen nog nooit heeft geoefend op zijn instrument, een verhaal dat de rest van de band maar wàt graag in stand houdt, want dat maakt deze levende gitaarlegende alleen nog maar bijzonderder. Tijmen speelt ook wel eens écht mooie muziek, bijvoorbeeld met Scott & Young.
TIJMEN
pasta: penne
film: one night at mc'cools
playstation: 3
REINDERT
gameboy: colour
polder: flevo
lego: technic
…speelt supersonisch snel, bezit meters aan basgitaren en effectpedalen en heeft altijd gelijk. Als voormalig student werktuigbouwkunde neemt hij zijn taak als grafisch vormgever van de band maar al te serieus, en daar zou de rest alleen maar dankbaar voor moeten zijn. Reinate is de naam van zijn huidige vriendin maar Nick noemt haar Yoko. Reindert bast ook in Luchtman en wij zijn fan.
De glorieuze spreekstalmeester en modelvader van de band kan nog steeds niet drummen en presenteren tegelijk, tot groot vermaak van de rest. Vermoeit de anderen met honderden vaak onuitvoerbare nieuwe plannen, maar dendert onverstoorbaar door. Bram speelt met allerlei acts maar beweert al jaren dat hij ‘binnenkort’ iets onder eigen naam zal uitbrengen.
BRAM
fifa: 2016
woord: vuinils
curry: groen
2011-2012: Zwolle
Een avond biertjes met vrienden in het legendarische Café The Livingroom in Zwolle loopt uit op een bandnaam-ingeving. Mocht er ooit een eigen band komen, dan zal ze KRUIDKOEK heten. Niet lang daarna leidt een bezoek aan ‘The More Socially Relevant Jazz Music Ensemble’ in het Bimhuis tot een actieve wens om een eigen project met een creatief gelijkwaardige groep vrienden te starten, zonder bandleider, zonder zang en zonder muzikale concessies. Bands als Rudder en The Ploctones zijn duidelijke invloeden. De eerste mail wordt gestuurd op 4 september, eigen stukken gecomponeerd en repetities gepland (opname). Quote van bandcoach Jan Wessels: “Het komt me wel een beetje rauw op ‘t dak, dat B-tje.” Het doet de vijf jongens niets. Op een regenachtige middag knutselen de jongens met een broodmes, een stapel kruidkoek en een camera, en al snel zien de eerste website (†2022) en de eerste bandfoto het levenslicht: KRUIDKOEK is geboren!
Na afstuderen verhuizen Bram en Loran naar Amsterdam, hiermee stopt het regelmatig samenkomen van de band en dreigt KRUIDKOEK's avontuur na één jaar furore met een enkele uitvoering op de plaatselijke jamsessie uit te doven.
2013: De Wederopstanding
In aanloop naar het eindexamen van Reindert wordt KRUIDKOEK nieuw leven ingeblazen, met saxofonist Coen Witteveen als invaller. Een lunchconcert in Arnhem met welgeteld één bezoeker wordt als try-out gepland, de poster duidt het begin van Reinderts rol als huisvormgever. Als afgevaardigden van het Zwolse conservatorium worden Tijmen en Reindert naar de Talent Award van Jazz in Duketown gestuurd, waar Kruidkoek het met een eervolle vermelding moet doen. (Foto van Reindert met winnares Esther Van Hees). Quote van de jury:
“Dit is écht een band, een collectief met een geweldige chemie en speelplezier!” - Yuri Honing
Helaas verlaat Loran de band, maar Kruidkoek smaakt naar meer en gaat vanaf nu verder als kwartet. Hoewel er slechts enkele stukken op het repertoire staan, vult KRUIDKOEK vier sets met ellenlange jamsessies, improvisaties en nieuwe ideeën; de eerste van een serie gedenkwaardige avonden in café de Twee Spieghels in Leiden. Nieuwe muziek ontstaat, en er zijn al meer dan genoeg suggesties voor songtitels.
2014: Amsterdam
Op onverklaarbare wijze krijgt Kruidkoek het voor elkaar om te mogen openen op het Bevrijdingsfestival Overijssel, meteen ook het grootste podium waar de band in de voorziene toekomst zal spelen. Aan alles is gedacht, van podiumoutfits, een setlist tot zelfgebakken sieraden als merchandise. ‘VRIJHEID IS NIET VANZELFSPREKEND’ kopt De Stentor. Terwijl Nick het fort bewaakt in Zwolle, vertrekken ook Reindert en Tijmen naar de Randstad, alwaar er driftig wordt geïnfiltreerd in de lokale jazzscene.
De eerste EP ‘Luchtig Beslag’ wordt in de zomer opgenomen in Boekelo bij Gijs, Bram’s broer. Deze legendarische week is tevens de start van de roemruchte barbecuetraditie van de band.
In het najaar verschijnt de EP en de zelfgebrande limited edition CD’s met geknutselde hoesjes vliegen als warme broodjes over de toonbank bij optredens in onder andere stamkroeg The Livingroom in Zwolle (RIP †2019), het Versfeest in de Melkweg, de Blue Note Club Sessions in Eindhoven en de North Sea Jazz Club. Er wordt meer nieuwe muziek geschreven: de ‘Garage’ in KRUIDKOEK’s ‘Jazz’ maakt haar opmars.
2015: De Ontwikkeling
2015 is de start van Bram’s glorieuze carrière als presentator van de band. Het optreden in De Peper wordt later bestempeld als een kantelpunt, getekend door een spannend, speels en alle kanten op vliegend concert. In een elektriciteitshuisje in Zaandam vinden de opnames van de tweede KRUIDKOEK EP: Snode Plannen plaats, wederom met Gijs achter de knoppen. De aanschaf van vier action-camera’s luidt het tijdperk van vele gigabytes aan rauw, grotendeels onbruikbaar videomateriaal in. Ter voorbeeld de compilatie van het releaseconcert. De nieuwe EP wordt als special edition verkocht in een custom-made ovenwant.
Intussen wordt Kruidkoek voorzichtig opgepikt als viertal jonge honden. Met het nieuwe credo ‘Vaak hard, soms mooi, maar nooit saai’ wordt er gespeeld op een aantal festivals (oa. Jazz in Duketown), gaat Kruidkoek terug naar de roots van Nick en Tijmen met een optreden op Omrop Fryslan (google zelf maar) en zijn er volop mogelijkheden om speel- en drinkervaring op te doen in de Amsterdamse horeca. Tijmen bouwt de ultieme kruidkoekgitaar en Nick ontpopt zich tot multi-instrumentalist. Reindert doet eindexamen in Amsterdam met Kruidkoek in XL-bezetting a.k.a. Spicecake Chunky, een project dat tot op de dag van vandaag om een vervolg schreeuwt.
2016: De Lichtbak en popmuziek
De Kruidkoekers zetten zich op puberlijke wijze af tegen ‘het schoolse’ van hun muziekopleiding en doen een verwoede poging tegelijkertijd zowel in de alternatieve popscene als in de alternatieve jazzscene door te breken, die op hun beurten helemaal niets met elkaar te maken hebben. Het knutselen van een eigen podiumattribuut moet daarbij helpen en opent de weg naar veel meer huisvlijt de komende jaren.
Vanaf dit moment gaat de lichtbak overal mee naar toe. Ter oriëntatie op het maken van het eerste album worden er een aantal demotracks opgenomen in de Red Bull studio’s, maar door een overdosis energydrink vergissen de jongens zich in de datum en vertrekken ze halsoverdekop richting Camping Bakkum, achteraf gezien een pril ontstaan van de Kruidkoek familieshow.
Met 21 optredens in 2016 komt Kruidkoek o.a. terecht in de halve finale van de Amsterdamse Popprijs (finale niet gehaald - spoiler: lichtbak te fel), maar mogen ze wel meedoen met de Popronde. De podia die het lef hebben om Kruidkoek te boeken hebben pure pech: alles gaat mis. Horecazaken gaan failliet, treinen rijden niet en Bram zit opgesloten in theaterzalen. Snel terug naar de jazzwereld!
Er wordt voor het eerst in het Bimhuis gespeeld tijdens een memorabele oudejaarsavond op het Brokkenfestival en Kruidkoek mag een showcase spelen op de Jazzdag/Injazz in het Nieuwe Luxor, Rotterdam. De publieksparticipaties en -tamboerijnen zijn inmiddels vast onderdeel van de feestformule. Ook is er nu een Kruidkoek INSTA. 2016 blijkt een goed jaar, waarin de jongensdroom van Kruidkoek behoorlijk uit de hand begint te lopen.
2017:Doe-Het-Zelf
Een compilatievideo van de eerste vijf jaar KRUIDKOEK.In 2017 ligt defocus vooral op de totstandkoming van het eerste volledige album: helemaal zelf opnemen in de repetitiehokken van Bram en Reindert. De sound laat wellicht te wensen over, maar de uitstraling is daar, DIY over the top.
“Hoe hoger de nood, hoe hoger de noot” - Nick Feenstra
Dat is ook vrij evident in de promovideo’s in Reinderts keuken. Het decor bestaat inmiddels uit meerdere opblaasbare attributen, welke later op onverklaarbare wijze lek zouden gaan (cactus) of zouden verdwijnen (takkie). Ook de rook is niet meer weg te denken uit het podiumbeeld; menig brandalarm heeft inmiddels kennis gemaakt met de budget-hazer van Kruidkoek. De boekingen worden inmiddels verzorgd door Paul Ankersmit’s Uncle P, die er op wonderbaarlijke wijze in slaagt om de band te voorzien van vele leuke optredens op festivals en jazzpodia. Ook de pers krijgt lucht (haha) van Kruidkoek. Het is de jongens in de bol geslagen: ze willen met hun muziek naar Tokyo!
2018: Het Debuut
Het jaar begint met het koudste optreden van KRUIDKOEK ooit en na een succesvolle Kruidfunding komt in het voorjaar eindelijk het zelfgetitelde debuutalbum uit. Er zijn twee releaseconcerten; éénin Hedon, Zwolle met Joost Oomen in het voorprogramma en de ander in Cinetol, Amsterdam met Akim en zijn Orgel te gast. Er worden serenades gespeeld en er zijn Kruidkoekjingles en -ringtones. Wonder boven wonder ligt de plaat zelfs in de winkels. Kruidkoek speelt op veel leuke festivals en passeert als collectief voor het eerst de landsgrenzen met een eerste tour naar Berlijn (geen optredens, wel een clip in een telefooncel), bij gebrek aan middelen om naar Tokyo te gaan. Omdat het zo leuk is met Joost Oomen maken ze samen het nummer ‘Vruchtjes Eten’, een vruchtbare basis voor een toekomstig project. Ook wordt er gestart aan de bouw van de nieuwe lichtbak, ‘de Elektroni-K’, die met pedalen op het podium door Nick bestuurd moet kunnen worden. Ze ziet een voorzichtig debuut op Rotterdam Jazz International, maar zal pas anderhalf jaar later in vol ornaat terugkeren op het podium.
2019: Drie Keer Nieuw
Er is eindelijk genoeg repertoire, dus pakken de mannen door, op naar album 2; het idee voor ‘Garagejazz’ is geboren. In het voorjaar duikt de band een week de studio in met Matthijs Kievit achter de knoppen. Dox Live heeft het boekingsstokje overgenomen van Uncle P en zal daarnaast de distributie van de nieuwe plaat voor rekening nemen. De eerste single ‘Pingu’ met dansvideoclip komt online en fans wereldwijd kunnen starten met het instuderen van de danspasjes. De cover wordt ontworpen met dropveters, moertjes en kapotte drumstokken, afgetopt met Reinderts inmiddels alom geprezen grafische vormgeving.
Met Joost Oomen doet de band een onderzoek naar vrolijkheid; try-outs in de Ruimte en op Oerol leiden tot een samenwerking met festival en productiehuis ‘Explore the North’, alwaar de voorstelling ‘Vruchtjes Eten’ wordt ontwikkeld en in november in première gaat.
“Het publiek ging uit z’n dak tijdens de première van Vruchtjes Eten van dichter Joost Oomen en de band Kruidkoek.” - de Theaterkrant.
De eerste schoolconcerten inspireren Bram tot het schrijven van kindervoorstelling ‘De Muziekmagnetron’. De voorstelling wordt geregisseerd door Niels van der Laan en gaat in première in december. Vanaf nu is er ook KRUIDKOEK bakmix verkrijgbaar.
2020: Het Bimhuis
Het jaar begint met een vijftal kindervoorstellingen waaronder in het Bimhuis. Diezelfde zaal is op 5 maart het toneel van de release van ‘GarageJazz’, een langgekoesterde wens en tevens redelijk precies het 100e optreden sinds de start van KRUIDKOEK. Boekingen met Vruchtjes Eten op o.a. Oerol, Lowlands, Noorderzon en de Zwarte Cross worden afgezegd in het licht van de pandemie. In de zomer wordt, na een periode van welkome rust, met Joost Oomen de single/EP ‘Vruchtjes Eten’ opgenomen in de befaamde Wisseloord Studio (Video), en kan er met dit project coronaproof gespeeld worden in Peepshow Palace in De Brakke Grond. Er wordt nieuw materiaal geschreven en de eerste Kruidkoekspruit wordt geboren in huize Knol.
2021: Piramides
Zat van flauwe livestreams nemen Kruidkoek en Joost Oomen het heft in eigen handen: op 21 mei vindt het Vruchtjesfeest plaats, een energiek en interactief online zondagmiddagfeest ter ere van het verschijnen van de EP van de voorstelling ‘Vruchtjes Eten’. In de zomer staat Vruchtjes Eten, geholpen door Joost Oomens optreden bij de Slimste Mens, uitverkocht op Noorderzon na wederom afgezegde Oerol, Lowlands- en Zwarte Cross-shows.
Een kinderconcert in een volle gymzaal in Amsterdam-West voelt als een nieuw begin na een jaar geen eigen show voor publiek, en Kruidkoek is terug op de rails. De groep is geselecteerd voor Injazz als ambassadeur van de Nederlandse jazz met een online showcase vanuit Lantarenvenster in Rotterdam.
Na een intieme concertopname in de De Roode Bioscoop reist de groep af naar Egypte voor de eerste buitenlandse show op het Caïro Jazz Festival: alweer een stap dichter bij Tokyo! Na een week op de WC naderhand begint de groep met Joost Oomen aan de voorbereidingen voor een tweede voorstelling: Tuut Tuut Kwantumschuim, waarin de band zich in het diepe gooit door uitsluitend te werken met electronica. De premiere i.s.m. Explore The North wordt uitgesteld naar het voorjaar van 2022. De band bereikt de halve finale van de eerste editie van de Karel van Eerd Music Award:
“Heerlijk. Speelsheid, humor, grooves, vaardige musici die als groep enorm sterk zijn in samenspel. Het feit dat dit ensemble zichzelf niet altijd serieus lijkt te nemen is hun grote kracht. Er wordt op los gespeeld, met ballen. Aan creativiteit ondertussen geen gebrek, en nog leuk met het publiek ook. Genoten!”
2022: Kruidkoek III, work in progress
In volle voorbereiding voor de opname (album) van Kruidkoek III eind februari wordt Nick opgenomen (ziekenhuis) en loopt Bram corona op. De schade valt mee, al mag Nick vijf weken niet drinken (bier) en zal pas last-minute blijken of hij nog in staat is om saxofoon te spelen (nauwelijks). Mede dankzij alle stemmen van familie en fans is de band finalist in de Karel van Eerd Music Award, maar legt het af tegen Amerikaans pianogeweld.
Tegen de zomer is Kruidkoek III opgenomen, gemixed en gemasterd. De nieuwe fotoshoot vond plaats in de regen (vooralsnog onder embargo) en Tuut Tuut Kwantumschuim, nieuwe volledig electronische synthesizer-theatervoorstelling met Joost Oomen ging in première (4 sterren in de krant). Tevens komt Kruidkoek voor het eerst op nationale televisie, en wordt op Oerol een onverantwoord aantal mensen naar een bostheater gelokt.
De zomer staat in het teken van de absolute apotheose van Vruchtjes Eten en nog meer post-corona inhaalshows. Zo’n 40 concerten werden gespeeld op o.a. Lowlands, Zwarte Cross en de Parade. De Kruidkoek merchandisetafel loopt als een trein en al het verdiende geld wordt vakkundig gespendeerd op terrassen door het hele land. Is dit dan de definitieve doorbraak van Kruidkoek bij het grote publiek?
De herfst breekt aan en tijdens een broodnodige retraite van snarenman Tijmen dendert de Muziekmagnetrontrein vrolijk voort. Zo wordt bewezen dat het met 800 kinderen in de zaal ook leuk is, maar oordoppen noodzakelijk zijn. De voorstelling beleefde haar Vlaamse premiere, hoewel ze aldaar niet blijken te weten wat een magnetron is.
2023: Spicecake Chunky en eindelijk Kruidkoek III
Omdat de jongens het beredruk hebben met al hun andere succesformules verschuift de band de release van KKIII van het voorjaar naar het najaar. Maar intussen dient de kans zich aan om één van 's bands wildste dromen te realiseren: Kruidkoek in twaalfkoppige bezetting! Spicecake Chunky wordt werkelijkheid en speelt in combinatie met de release van Kruidkoek III drie releaseconcerten door het land.
De pers over Kruidkoek III:
Kruidkoek speelt theatrale hotsebots-struikel-jazzrockpop. Want dat zit er allemaal in: theatrale/filmische effecten, voortdurende tempowisselingen en breaks. En Zappa staat altijd tevreden glimlachend om de hoek te luisteren.
No offense hoor, maar jullie zijn geen piepknor-band… - Benjamin Herman
In het najaar wordt er een live-EP gemixt van Spicecake Chunky en bereidt de groep zich voor op een bijzonder jaar; '24 zal in het teken staan van het ongeveer tienjarige bestaan van het insituut Kruidkoek als viertal.
2024: 10 jaar
10 jaar Kruidkoek, hoe is het mogelijk? In de eerste (en laatste) Kruidkoekpodcast (kruidcast?) wordt er met goedkope bubbels geproost op deze mijlpaal en blikken de jongens terug op de afgelopen jaren. Reindert en Bram gaan op zeefdrukcursus en de eerste Kruidkoekshirts, -hoodies, en -totebags worden vakkundig geproduceerd. De ovenwanten zijn terug van weggeweest; ter ere van het tienjarige bestaan worden de eerste twee EP's 'Luchtig Beslag' en 'Snode Plannen' opnieuw uitgebracht, samengevoegd op 1 schijfje in een custom ovenwant! Het tienjarig jubileum wordt gevierd met een heuse KruidkoekBingo en feestelijke tour door het land. De agenda vult zich langzaamaan met festivalletjes en een nieuw project met Joost Oomen staat in de steigers...